Current updates:

Komen yang ditinggalkan di Belog Cik Kumbang akan dibalas di blog anda.Terima Kasih sudi komen di BCK :)
Untuk sebarang TEMPAHAN DESIGN, PENGIKLANAN dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke cikkumbang12@gmail.com
telegram.me/cikkumbang

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Assalamualaikum semua.
Lately ramai yang update status batuk, sakit tekak, selesama & demam di Facebook. Ditambah pula dengan keadaan jerebu & musim panas.

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

So hari ni aku nak share Tips Mudah Untuk Melegakan Sakit Tekak & Batuk

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang dijual di farmasi adalah :

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

1) Kumur Dengan Air Garam 

Caranya:
Campurkan sesudu garam dengan segelas air dan kumur air garam tersebut. Cara ni dapat melegakan gatal-gatal pada tekak.
Biasanya bila datang tanda-tanda nak batuk ataupun sakit tekak,aku akan kumur air garam.Aku akan campur garam dalam air suam,then kumur.Alhamdulillah kurang ckit rasa perit kat tekak kita tu.
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

2) Asam Jawa 

Caranya:
Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum jus asam jawa tersebut. Asam jawa ni elok untuk menyejukkan tekak.
Petua ni aku jarang cuba sebab xberapa minat sangat minum air asam.If sakit dah teruk sangat baruaku buat air asam ni.haha
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

3) Air limau + Madu 

Caranya:
Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

4) Jus Timun 

Caranya:
Kisarkan timun dan minum jusnya. Kalau malas nak kisar, kupas je kulit timun tu dan makan mentah. Tambah dengan sedikit garam. Timun ni antara kelebihannya adalah dapat melegakan sakit sekak.
Bonus: Boleh hilangkan kedutan di muka.
Kalau malas buat jus,boleh je makan dengan nasi,jadikan sebagai ulam :)

SAY NO TO PANADOL !!

Kenapa ??

Sebab Panadol akan tersimpan dalam badan kita selama 6 bulan sebelum disingkirkan.Cuba bayangkan kalau seminggu kita makan panadol semata-mata sebab nak hilangkan demam.Dah berapa banyak bahan kimia dalam panadol yang tersimpan dalam badan kita?

Pernah dengar tak yang aiskrim sundae Mc Donald boleh kurangkan sakit tekak?
Aku pernah try,mujarab la juga :)
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Dannn yang paling nikmat bila waktu sakit camni adalah dapat makan bubur ayam yang mak kita masak. Betul x?

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk
Blogger wajib tahu :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 comments:

  1. kumur dgn air garam? tak prnh tau pon. msti masin. errr. xD

    ReplyDelete
  2. betul. ibu kite pernah cuba. berkesan. hehe

    ReplyDelete
  3. jus timun ni mg berkesan lg2 utk hlg kan stress

    ReplyDelete
  4. sy pun tengah sakit tekak ni.
    salam kenal. i follow u

    ReplyDelete
  5. wah banyak tips baru ni....perkongsian yg menarik tq

    ReplyDelete
  6. tgh mengalami sakit tekak ni..thanks for the tips.. nak try wat jus timun la..air asam jawa tak minat.. huhuhu

    ReplyDelete
  7. Tips yang sangat berguna. Cara tradisional. Cie pun tak suka makan ubat kalau kena batuk. Bancuh air asam jawa je buat pekat2. Strepsils pun ok kalau batuk.

    ReplyDelete
  8. Thanks for tips ni..tgh mencari tips nk ilangkan sakit tekak ni..follow sini :)

    ReplyDelete
  9. Good, ais krim sundae boleh hilangkan sakit tekak

    ReplyDelete
  10. thank 4 info...
    lps ni nk try lee...tgh btuk ni
    x dpt tido..huhu

    ReplyDelete
  11. thank 4 info.
    lps ni nk try nii..x dpt tido,tgh btuk..
    huhu

    ReplyDelete
  12. aiyooo tengah sakit tekak batuk selesema dan demam sekarang...

    ReplyDelete
  13. Gambar yg last tu wat sye rse meleleh hingus.. ehhh xx meleleh air liur

    ReplyDelete
  14. nak cari aiskrim n bubur la..

    ReplyDelete
  15. asam jawa tuh lagi menyakitkan sebenarnya .

    ReplyDelete
  16. tgh sakit.. makan ubat beli kt farmasi lagi truk shgga nktelan ayaq liuq pon xleh..

    ReplyDelete
  17. Actually eskem sandae tu eskem vanilla sbb eskem vanilla bleh bantu kurangkan sakit tekak.. if falavour lain not sure

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah sy pn dh cuba aiskrim vanilla,mmg berkesan

    ReplyDelete

Terima kasih datang Belog Cik Kumbang & komen sini.
Nanti Cik Kumbang reply di blog korang ye (^_^)
Jom Like Belog Cik Kumbang di facebook !
Blog Archives for Mobile View