Current updates:

Komen yang ditinggalkan di Belog Cik Kumbang akan dibalas di blog anda.Terima Kasih sudi komen di BCK :)
Untuk sebarang TEMPAHAN DESIGN, PENGIKLANAN dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke cikkumbang12@gmail.com
telegram.me/cikkumbang

Cara nak check handphone kita original atau tidak

1.Tekan *#06# and press DIAL [green button]
2.Then akan keluar IMEI code handphone korang

contoh --> IMEI code : 154526009564585 [sample number]

3.And then korang check no ke 7th and ke 8th tu no apa

1
2
3
4
5
6
7 th
8 th
9
10
11
12
13
14
15
Phone serial no.
x
x
x
x
x
x
?
?
x
x
x
x
x
x
x

4.If macam contoh kat atas tu, no ke 7 & 8 dia adalah 00 [means it was manufactured in original factory]

5.Then tengok pula senarai kat bawah nie untuk tahu handphone korang dalam kategori mana

A.IF the Seventh & Eighth digit numbers are 02 or 20 that means it was assembled in Emirates, which is very Bad quality.
B.IF the Seventh & Eighth digit numbers are 08 or 80 that means it’s manufactured in Germany which is not bad
C.IF the Seventh & Eighth digit numbers are 01 or 10 that means it’s manufactured in Finland which is Good
D.IF the Seventh & Eighth digit numbers are 00 that means it was manufactured in original factory which is the best Mobile Quality
F.IF the Seventh & Eighth digit numbers are 13 that means it was Assembly on Azerbaijan which is very Bad quality and very dangerous for health!!!

Cik kumbang punya handphone kategori C no matter la tahan sampai 5 tahun
[riak dan takbur jap] <---teruk betul budak nie kan hahaha
Selamat mencuba :)


Credit to:
1.http://plbgaimacam.blogspot.com/
Source:
1.http://www.chillnite.com/very-interesting-check-if-your-mobile-phone-is-original-or-not/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 comments:

  1. no henfon aina takde kat A,B,C,D dan F pon..haha

    mesti henfon cikai ni T.T

    ReplyDelete
  2. sejauh mn kebenarannya ck pun xpasti..just sharing2 je :)

    additional info:
    10 = Finland also 01 = Finland
    20 = Germany or 02
    30 = Korea or 03
    40 = China or 04
    50 = Brazil, USA, Finland or 05
    60 = HK, China, Mexico or 06
    70 = Finland or 07
    80 = Hungary or 08
    91 = Finland or 19

    ReplyDelete
  3. @Syazwani Jalal:
    menurut apa yg cik kumbang bc kat tenet...if 04/40 adalah ori dan dibuat di china...
    dunno la true or not...:)
    just sharing2 :D

    ReplyDelete
  4. pernah buat..satu phone kita dr china..cehhh..ahahaha

    ReplyDelete
  5. hehe~
    xpe je cik MIJ tapi make sure hndphone jgn letak dekat2 tyme tdo..bhya :)

    ReplyDelete
  6. wah2 cik kumbang mcam tau2 jer smua bnda ni...... hmmm -_-

    ReplyDelete

Terima kasih datang Belog Cik Kumbang & komen sini.
Nanti Cik Kumbang reply di blog korang ye (^_^)
Jom Like Belog Cik Kumbang di facebook !
Blog Archives for Mobile View