Current updates:

Komen yang ditinggalkan di Belog Cik Kumbang akan dibalas di blog anda.Terima Kasih sudi komen di BCK :)
Untuk sebarang TEMPAHAN DESIGN, PENGIKLANAN dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke cikkumbang12@gmail.com
telegram.me/cikkumbang

CARA MELAJUKAN BROADBAND YANG DAH HABIS LIMIT

Apa yang bakal aku cita kan kat sini adalah kaedah untuk melajukan broadband yang dah habis limit atau pun dalam erti kata lain apabila korang dapat mesej ni "Dear customer, you have exceeded the 3GB/mth usage (Celcom FUP). Pls purchase additional volume or we reserve the right to control your broadband speeds. TQ" *muahaha*


ekceli da lama da aku simpan artikel nie...nak bagi kredit kat tuan empunya artikel pun da tak ingat sebab just copy paste masuk dalam MicWord hari tu.Biasala time sibuk buat saimen la mende-mende macam nie TERsengaja search.*sengeh*
Then aku just copy paste and simpan jela.Bila arrage balik folder-folder dalam laptop baru jumpa artikel ni.
Kalau tak silap da banyak blog cita pasal cara nie.*kot ngeee*


Jom kita mulakan....


1)Connect dengan internet macam biasa.
2)Click START-->Run                                                                          
   (Kalau tak jumpa Run pada START menu click Window+R )



3)Taip "cmd" and tekan ENTER/OK
4)Then taip ipconfig/all and tekan ENTER


5)Then akan keluar list connection and cari nama modem/connection yang korang guna contoh:Celcom3G

6)Then korang kena pilih salah satu IP ADDRESS atau Default Gateway *try la mana yang menjadi*


7)Then taip ping [alamat IP korang] -t
Contoh:ping 10.187.167.6 -t


*If takde reply means ping tak berjaya, just try and error semua IP address yang korang nampak* hihi~

8)Last but not least korang just biarkan je proses tu berjalan selama mana korang nak online.Kalau da takmo guna just Click pangkah.


P/s:Kepada yang berjaya tahniah kerana anda sudah berjaya meng'hack broadband anda...haha~

Baju baru untuk Belog da 60% siap.....tinggal nak design header and footer je...xsobar nak pakaikan baju baru kat belog nie...wink3~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 comments:

  1. hebatnye kak fatin tau mcm gini! hehe :D

    ReplyDelete
  2. mana ada...incik Google yang hebat...

    p/s:biasala bila tanduk suda naik gini la jadinya...muahahaha~

    ReplyDelete
  3. @ NadiRah:
    maksud nad effect yang macam mana?

    p/s:kan kalo broadband kita da habis limit dianya connection slow kan, if kita wat cara nie connection dia akan jadi laju skit~

    ReplyDelete
  4. ping ni bkn lajukn pun.. just stabilkn speed je..

    ReplyDelete
  5. @saiazuan:
    yup...at least tak lembab cam siput...huhu~

    ReplyDelete
  6. kalau keluar ayat macam ni "request time out", macam mana cik kumbang :)

    ReplyDelete
  7. maksudnya xberjaya..."sila cuba sekali lagi"... :p

    ReplyDelete
  8. ahha bagusnye. camni kalau broadband habis limit pn takpe haha...

    eh kalau line internet kat henpon jadik gini ade care tak nak buat? ngee

    ReplyDelete
  9. ni just nak test connection je. nak tngok ping. kalau bole ping maknanya boleh connect. kalau tak boleh ping maknanya tak ada connection. kalau tak silap saya la :)

    ReplyDelete
  10. owh yeke hehe~ :)
    tp bila try buat mcm ni ada jga effect dia....laju ckit la nak loading huhu~

    ReplyDelete
  11. waa...hebatnyer dia...tq yer sharing sini..baru jer tau ni..

    ReplyDelete

Terima kasih datang Belog Cik Kumbang & komen sini.
Nanti Cik Kumbang reply di blog korang ye (^_^)
Jom Like Belog Cik Kumbang di facebook !
Blog Archives for Mobile View