Current updates:

Komen yang ditinggalkan di Belog Cik Kumbang akan dibalas di blog anda.Terima Kasih sudi komen di BCK :)
Untuk sebarang TEMPAHAN DESIGN, PENGIKLANAN dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke cikkumbang12@gmail.com
telegram.me/cikkumbang

Mandi Sebelum Subuh


MANDI Pagi sebelum subuh atau sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik adalah sangat baik kerana air sejuk yang meresap kedalam badan kita  boleh mengurangkan lemak terkumpul. We can see that orang yang mengamal mandi pagi kebanyakannya badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion positif manakala dalam ikan mengandungi ion negatif, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 comments:

  1. kami selalu mandi lepas matahari naik.
    :D

    ReplyDelete
  2. hehe...kami pun..pasni kena amalkan mandi sebelum subuh la nooo...=p

    ReplyDelete
  3. salam..
    mmg bagus pon mandi sblm subuh..
    ND amalkan petua nih dan smpi skang still langsing wlupun kuat makan..
    ngeh3..
    tp yg penting badan kena kasi kuat thn sejuk..
    (O_o)

    ReplyDelete
  4. uuuuuuu kalau mandi ngan air telaga bes nii takpun dgn air koko radix hahahha sambil mandi munum,wakawaka

    ReplyDelete
  5. noah:wah..bagusnya...kagum sm kamoo...(^^,)

    ReplyDelete
  6. asiaticaherb:uuuiiii...sijuk maaa kalo mandi dgn air telaga...mau terketar2 nnt...=p

    ReplyDelete
  7. erk.. betul ek?.. so mandi pagi tak baik untuk aiz sebab aiz dok hairan napelah dok tak gemuk gemuk nih.. =__="

    ReplyDelete
  8. sbb aiz pun malas mkn cam cik kumbang gak kot...=p

    ReplyDelete
  9. alosh..patot sy gemok...
    nk kne ikot jgk petua ni...
    tp skang mmg mandi awal... lalalala
    sejak menjadi manusia kembali~~

    ReplyDelete
  10. owh..yeke? tapi kan..saya mandi lewat jugak..badan keding je..acaner tuh? :P

    ReplyDelete
  11. @Khamsi Abdullahyang tu mksdnya kena makan banyak2 haha :p

    ReplyDelete
  12. Selalu bedal ja makanan apa yang ada.
    Kena mengawal bab-bab makan la lepas ni.

    ReplyDelete
  13. sejuknya mandi sebelum subuh....memang betul my mum memang mandi sebelum subuh everyday sampai la sekarang..Alhamdulillah badan dia sihat jer..

    ReplyDelete

Terima kasih datang Belog Cik Kumbang & komen sini.
Nanti Cik Kumbang reply di blog korang ye (^_^)
Jom Like Belog Cik Kumbang di facebook !
Blog Archives for Mobile View