Popular Posts

Wordless Wednesday


Nota kaki: Pepero ? Toblerone ? XD

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Assalamualaikum semua.
Lately ramai yang update status batuk, sakit tekak, selesama & demam di Facebook. Ditambah pula dengan keadaan jerebu & musim panas.

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

So hari ni aku nak share Tips Mudah Untuk Melegakan Sakit Tekak & Batuk

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang dijual di farmasi adalah :

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

1) Kumur Dengan Air Garam 

Caranya:
Campurkan sesudu garam dengan segelas air dan kumur air garam tersebut. Cara ni dapat melegakan gatal-gatal pada tekak.
Biasanya bila datang tanda-tanda nak batuk ataupun sakit tekak,aku akan kumur air garam.Aku akan campur garam dalam air suam,then kumur.Alhamdulillah kurang ckit rasa perit kat tekak kita tu.
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

2) Asam Jawa 

Caranya:
Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum jus asam jawa tersebut. Asam jawa ni elok untuk menyejukkan tekak.
Petua ni aku jarang cuba sebab xberapa minat sangat minum air asam.If sakit dah teruk sangat baruaku buat air asam ni.haha
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

3) Air limau + Madu 

Caranya:
Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

4) Jus Timun 

Caranya:
Kisarkan timun dan minum jusnya. Kalau malas nak kisar, kupas je kulit timun tu dan makan mentah. Tambah dengan sedikit garam. Timun ni antara kelebihannya adalah dapat melegakan sakit sekak.
Bonus: Boleh hilangkan kedutan di muka.
Kalau malas buat jus,boleh je makan dengan nasi,jadikan sebagai ulam :)

SAY NO TO PANADOL !!

Kenapa ??

Sebab Panadol akan tersimpan dalam badan kita selama 6 bulan sebelum disingkirkan.Cuba bayangkan kalau seminggu kita makan panadol semata-mata sebab nak hilangkan demam.Dah berapa banyak bahan kimia dalam panadol yang tersimpan dalam badan kita?

Pernah dengar tak yang aiskrim sundae Mc Donald boleh kurangkan sakit tekak?
Aku pernah try,mujarab la juga :)
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Dannn yang paling nikmat bila waktu sakit camni adalah dapat makan bubur ayam yang mak kita masak. Betul x?

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Giveaway 2014 by Syira Lokman

Giveaway Syira Lokman