Current updates:

Komen yang ditinggalkan di Belog Cik Kumbang akan dibalas di blog anda.Terima Kasih sudi komen di BCK :)
Untuk sebarang TEMPAHAN DESIGN, PENGIKLANAN dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke cikkumbang12@gmail.com
telegram.me/cikkumbang

[Wedding Review] DIY Photo Props

DIY Photo Props

Assalamualaikum & Hi

Next DIY Project adalah Photo Props.Part paling eksited nak buat hahaha
Untuk bakal pengantin kat luar sana, 
kalau korang ada printer better korang buat sendiri je Photo Props ni.
Tapi kalau malas tak dapet la den nak nolong nyer (^_^)

Antara bahan-bahan yang diperlukan untuk DIY Photoprops adalah:
1.Gunting
2.Gam
3.A4 Paper ( Black + White + Kertas Kraft + Photo Paper )
4.Mounting Board
5.Glue Gun
6.Glue Stick
7.Lidi Sate haha
8.Styrofoam Cutter
9.Styrofoam
10.Felt 
11.Tali 

Fuh macam banyak gilos pula bahan-bahan yang diperlukan ye !
Kalau korang nak tiru macam aku kena la ada bahan-bahan kat atas tu.

Okay jom kita tengok apa yang berjaya aku DIY'kan << bahasa apakah ini ?

DIY Photo Props

Moustache Props

Untuk props misai a.k.a moustache first aku print atas A4 paper yang warna putih,
then aku lekatkan atas mounting board.
Bila gam dah kering baru la aku start aktiviti menggunting.
Serius sakit gilos kot tangan aku masa nak gunting mounting board sebab lentik misai ni over sangat hahaha
Semput kejap mak jemah nak siapkan semua misai-misai yang ada.
Tula gatal p g print banyak-banyak sapa suruh hahaha (^_^)

Lips Props

Untuk props bibir aku guna felt warna merah.
Ini kes nak jimat ink printer ye kawan-kawan.
Bijak x gue ? hahaha
So aku print outline bibir pada A4 Paper warna putih then gunting.
Lekatkan pada felt dengan menggunakan jarum,
then gunting je felt tu ikut acuan yang kita print tadi.
Errkkk... korang faham ke apa yang aku bebel-bebel tadi ?
Kalau agak urdu just abaikan kahkahkah !
Then aku lekatkan mounting board kat blakang props bibir supaya ia keras untuk aku lekatkan pada lidi nanti.Refer gambar bawah ni.
Okay aku punya ayat pun dah macam ke+ling.

Next . . . .

DIY Photo Props
Sesi keringkan gam

Colorful Props

Untuk props yang bercolor aku gunakan Photo Paper.
Ataupun orang panggil glossy paper kot kalau tak silap aku la hikss~
Korang gugel je 'Printable Photo Props', kompem rasa macam nak print je semua yang ada
Pastu semput nak gunting semua hahaha

Haaa by the way, time print jangan lupa tukar setting >> Photo Paper
Kalau tak jadi macam cik kumbang hari tu lupa tukar setting,pegang je props terus terkeluar color dia tssskkk~

DIY Photo Props Malaysia

Wording Props

Masa decide nak DIY Photo Props ni aku memang yakin boleh lah dapat buat sebijik macam apa yang aku duk survey dalam Instagram & Google.
Alah senang je ni nak buat props wording background warna hitam.
Beli je la paper warna hitam, then print text kaler putih.
Kan ke dapat jimat ink hitam.

Boooo !!!

Noob sangat pasal printer sampai aku tak tahu bahawasanya printer tak bole print ink warna putih kah kah kah !!!
So solutionnya demi nak menjimatkan ink printer kesayangan aku maka aku dapat satu idea untuk print wording atas paper A4 and gunting letter by letter then gam kan pada mounting board hitam.

Fuh !!!

Gigih gila iollss duk buat benda alah ni.
Tapi seronok baq hang !

Kepala hotak aku ni just pikir nak jimatttt je wohoho
Bahagian belakang mounting board tu kan putih bersih je,
so kita manfaatkan dengan print out wording atas A4 paper putih.
Maka dapat la 2 in 1 photo props. [Refer gambar di atas]
contohnya yang 'Gossip GIRLS' tu kalau korang terbalikkan akan dapat 'Who's NEXT?'
Super duper jimat weeehuuuu~

Bila dah tiba satu tahap aku rasa malas
Maka aku terus print je atas kertas kraft hahaha~
Sonang kerja den 

Inilah hasilnya 
.
.
.
See , banyak kan photo props yang berjaya aku buat
Ni kalau nak beli sure RM100 kot

DIY Photo Props Malaysia

DIY Photo Props

Props Tambahan

#1 The Wedding of Fatin & Ishak
This one sama je konsep dengan wording props kat atas.
Gigih tampal setiap huruf hoho

#2 Frame 
First aku print atas Photo Paper then lekat pada styrofoam

#3 Huruf 'I' dan 'F'
Mulanya aku plan nak beli wooden letter di Instagram.
Tapi frust sebab owner IG tu cakap huruf F dah habis stock & tak sure bila akan ada lagi.
Tingggg !!!
Tiba-tiba dapat idea nak DIY sendiri je letter ni.
Macam biasa aku print dulu atas kertas kraft, then lekat pada styrofoam.
Aku buat double styrofoam so nampak tebal ckit hurufnya.

#4 Instagram 
Yang ni aku design dalam Photoshop then hantar print kat kedai sebab printer aku just boleh print size A4 paper je huhuhu

Jom tengok hasil posing bersama DIY Photo Props by cik kumbang
Di entry [1] & [2] pun ada gambar posing guna Photo Props ni

DIY Photo Props

DIY Photo Props
Lebihan mounting board yang ada aku buat bingkai macam gambar sebelah kanan ni (^_^)

Flower crown kat bawah ni pun buat sendiri juga
Ambik lebihan crepe paper time bertunang hari tu hiks~
DIY Photo Props
DIY Photo Props

Wedding Banner

Part banner ni memang agak mencabar nak buat sebab nak kena ukur saiz yang sesuai bagi setiap huruf dan shape yang korang guna.
Tengok macam mudah tapi bila kau nak buat sendiri terus blur nak start dari mana ni hohoho
Yang penting puas hati sebab berjaya juga buat semua props !!
Yeay !!

DIY Photo Props

DIY Photo Props

DIY Photo Props

Jangan tanya part bajet sebab aku over eksited nak buat benda alah ni
sampai lupa nak buat kira-kira hahaha
Yang penting puas hati sebab semuanya dapat buat macam apa yang di impikan ecewah !
Ramai juga kawan-kawan yang PM di facebook
"Awak tak nak letgo ke awak punya Photo Props ? "
Sorry awak,saya sayang nak jual sebab saya buat semua props ni dengan penuh kasih sayang
Bole ke jawab gitu? Hehehe

Tak la.Aku sayang nak jual sebab first of cos la sebab buat sendiri.Second props-props ni semua bole digunakan semula untuk majlis adik-adik aku nanti. So dapat la berjimat di situ.Kalau nak sewa pun aku tak ambil juga sebab takut rosak hikhikhik~

TIPS untuk buat Photo Props:

1.Props Wording mestilah besar at least full 1 A4 paper, so time ambik gambar nampak jelas tulisan pada Photo Props korang.
2.Warna mestilah terang so guna lah Photo Paper :D

P/s: Ada yang berminat ke kalau cik kumbang open order for Printable Wedding Banner macam kat atas tu ? wink !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

  1. asal baa=ca entry kawinnn je rase nak kawin lagik.hahaha..akak dulu xde pun cannii...alaaa nak jugakkkk..

    ReplyDelete
  2. saya pun tgh tulis entri pasal kawin kat blog...skrg bru part review..cerita diy lepas tu

    ReplyDelete
  3. Hoho..kreatip btoi la..nnti kwen nk buat sndri loo..puaih hti kn..

    ReplyDelete
  4. rindu zaman kahwin dulu buat sendiri semua

    ReplyDelete
  5. cantiknyaa... rajin cikkumbang ni..")

    ReplyDelete
  6. Cantik nya...cheery suka benda comel2 cmni heheh

    ReplyDelete
  7. Nti kenduri inshaAllah nk diy gak. Sebab memang sblm ni wat tmphn order bubbletalk pun. Free2 singgah la ig sy @bycikrenex. Hee.. btw.nti nk wat gak la hruf tu. Nk pnjm idea wat huruf tu yee..

    ReplyDelete
  8. salam cik kumbang..sorry lambaaat sangat reply message awak. awak penah tinggalkan komen dalam blog saya. mesin silhouette tu saya beli dalam RM 600 bila dah convert dari USD ke RM. Waktu saya beli tu USD ke RM masih rendah lagi, saya beli dgn adik saya jadi tunggu agak lama utk dia bawak balik. kalau kat malaysia mahal beribu2. mesin silhouette ni ada banyak2 jenis, saya amik yang paling basic, bila dah cuba2 buat untuk beberapa benda, rasa macam menyesal pulak beli yang basic je hehe

    ReplyDelete
  9. waaahh..terbaik dear.. so kreatif n jimat....buat tuk akak boleyy.. hahahahhaa

    ReplyDelete

Terima kasih datang Belog Cik Kumbang & komen sini.
Nanti Cik Kumbang reply di blog korang ye (^_^)
Jom Like Belog Cik Kumbang di facebook !
Blog Archives for Mobile View