Current updates:

Komen yang ditinggalkan di Belog Cik Kumbang akan dibalas di blog anda.Terima Kasih sudi komen di BCK :)
Untuk sebarang TEMPAHAN DESIGN, PENGIKLANAN dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke cikkumbang12@gmail.com

[Wedding Review] DIY Kad Kahwin

DIY Kad Kahwin

Assalamualaikum & Hi

Untuk Kad kahwin memula memang plan nak DIY.Pastu terlampau serabut sebab semua benda nak kena arrage terus rasa macam malas la pula nak DIY.Tempah jela kan senang.Tak perlu nak serabut-serabut fikir pasal kad.

Aku survey kad pun secara online juga.Ada la berkenan dengan 1 website ni.Harga quite ok la sekeping 20sen.Tapi untuk dapatkan 20sen tu kena order certain-certain amount.So bila fikir balik bukannya aku nak guna kad banyak sampai macam yang dia offer tu.

At last nak tak nak memang kena DIY juga laa (-_-)

Antara sebab-sebab nak DIY kad kahwin :

#1 Kad anda tidak akan disimpan

Ceh skema sangat tulis 'Kad anda tidak akan disimpan' padahal nak tulis 'Orang akan buang juga kad korang tu nanti'.Serius rasa macam tak berbaloi untuk spend banyak duit for kad sebabnya at last orang akan buang juga, betul tak ? Tapi kalau korang mampu,tak salah pun nak buat yang grand-grand.
Pendapat masing-masing,right?
Tapi bagi aku baik simpan duit yang selebihnya tu untuk korang guna for honeymoon or life after marriage.Banyak taw duit nak pakai after kahwin nanti.

#2 Boleh tunjuk kat anak cucu

"haaa ni la Kad Kahwin nenek dulu-dulu.Nenek buat sendiri taw" 

hahaha motip sangat kan.

#3 Edit sesuka hati

Bila DIY kita boleh buat sesuka hati dengan kad kita hahahaha (^_^)
Nak edit sana,edit sini. Bila rasa macam design A tak menarik, print design B pula.(akula tu)
Pastu bila kad tak cukup, boleh print lagi sebanyak mana yang perlu.So takde la kes membazir.Sebabnya kadang-kadang bila tempah, tak semua kad kita bagi kat orang pun. *percayala*
DIY Kad Kahwin
Disebalik tabir

#4 Jimat

Dan yang paling best dapat Jimattttt...... sebabnya kos untuk sekeping kad aku adalah RM0.08 je.Siap dengan decoration doily paper +love tag + ribbon sekali taw hikhik (*_*)

DIY Kad Kahwin
Memang terasa penat men DIY tapi bila dah siap akan jadi satu kepuasan sebab dapat create sendiri korang punya kad.

Kertas Kraft + Doily Paper
Kertas Kraft + Doily Paper

#5 Tak perlu pening-pening kepala nak deal dengan vendor Kad Kahwin

Berdasarkan pengalaman dari kawan-kawan & sepupu-sepapat,ada yang stress & tension bila kad yang diorder tu 'cacat'. Ada yang bila dah siap hantar kat kita sekali tengok eja nama pengantin tak betul, peta pun ada masalah dan macam-macam lagi masalah yang boleh buatkan bakal pengantin frust & stress. Last-last ada juga kawan aku ni terpaksa tulis semula nama dia pada 1000 keping kad yang di order. Geram kannn grrr (-_-')

DIY Kad Kahwin
Design kad untuk side incik tunang
DIY Kad Kahwin
Design kad untuk side pengantin perempuan
DIY Kad Kahwin
Yang ni pula adalah design untuk aku invite melalui whatsapp.Zaman secanggih sekarang perlu la dimanfaatkan.Betul x?
So TOTAL damage untuk 1000 keping kad kahwin adalah = RM0.08 x 1000 = RM80 wink!
Itu kiraan zaman aku yang tanpa GST la. Sekarang kan dah ada GST so mungkin around RM150 ke bawah *kot*


Any bride-to-be yang berminat nak DIY kad macam Cik Kumbang ni boleh la PM di Facebook Pages Belog Cik Kumbang atau boleh juga emailkan ke cikkumbang12@gmail.com dengan tajuk "DIY Kad Kahwin"
Cik Kumbang caj untuk melukis peta sahaja hik3~

Thank you for reading this entry !

**************************
Alhamdulillah terima kasih kepada lebih dari 500 Pengantin DIY di seluruh Malaysia yang sudi menempah Printable Template DIY Kad Kahwin dari Cik Kumbang ni (>_<)


Jom usha sebahagian hasil DIY dari customer Cik Kumbang
Sebelum tu siapa yang takde idea untuk hantaran & nak jimat boleh [KLIK SINI]

Diy Kad Kahwin Kertas Kraft
Diy Kad Kahwin Kertas Kraft
Kad Kahwin Rustic
Diy Kad Kahwin Kertas Kraft
Diy Kad Kahwin Kertas Kraft
DIY Kad Kahwin
Diy Kad Kahwin Craft Paper
Kad Kahwin Rustic
Kad Kahwin Rustic
Diy Kad Kahwin Craft Paper
Diy Kad Kahwin Craft Paper

Wedding Review yang lain [KLIK SINI]
44 comments View Post

Salam kosong-kosong

Salam kosong kosong
Assalamualaikum semua

Masih dalam mood raya ke x? (^_^)
Dah Syawal yang ke empat-belas baru CK nak update pasal raya kan (^_^)
Biasa la spesies pemalas update blog gini la hik3~

Dikesempatan ini Cik Kumbang nak minta maaf pada semua pembaca Belog Cik Kumbang andai kata Cik Kumbang ada buat salah & silap ngan korang.

Alhamdulillah tahun ni first raya as a wife (^_^) #syukur

Meh kita buat #throwback sikit

Sahur hari pertama rajin gila aku siap masak nasi tomato lagi.
Hari seterusnya tetttt *faham-faham aje lah ye*

Nasi Tomato paling mudah
Awat ayam masak merah ceq nampak macam gulai ayam ja dalam pic ni (-_-)

cornflakes madu
Dan yang ni pula cupcake & biskut yang sempat den buat before balik kampung
Yang mudah-mudah aje budak ni rajin buat hahaha
Sape suka biskut cornflakes madu angkat tangan !! (^_^)

Okay cukup lah throwback sikit-sikit =p
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin
Salam #kosongkosong ye (^_^)

Thank you for reading this entry !
3 comments View Post

Wordless Wednesday


p/s: Baru ku tahu begini rupanya nak makan cupcakes (-_-)
1 comment View Post

[Wedding Review] Syura Homemade Cake

Review kek kahwin Syura Homemade Cake

Assalamualaikum & Hi

Ekceli kek kahwin ni last minit punya cerita.Sebab memang tak terfikir pun pasal nak order-order kek bagai kan.Plannya nak beli je kat Secret Recipe pastu letak je kat meja.

Tapi adik-adik iolss yang comey-lotey tu nak jugak kakak diorang ni order kek kahwin yang cantik-cantik.

"akak ni,sekali seumur hidup taw.Takpa kek kahwin kami sponsor naa"

Ni yang akak bertambah sai-yiang ni hahaha (kalau tak sponsor pun tetap sayang jugak =P )
Terharu okay (>_<)

So bermulalah pencarian vendor kek.Penyakit gelabah aku pun mula la datang,mana taknya tinggal lagi sebulan je kot dengan majlis baru nak terkedek-kedek cari wedding cake.Aku ni dahla jarang pergi kedai kek.Kalau SR tu lain citer la kan.Aku punya style memang malas sikit.Survey pun online je hahaha (zaman secanggih sekarang kita kena lah memanfaatkan teknologi yang ada,ye dok?)

Aku survey-survey di Facebook & Instagram.Kalau boleh nak yang homemade & boleh delivery.Sebabnya hari majlis confirm-confirm lah semua orang sibuk kan.Kang ada juga yang terlupa nak p g ambik kek.2-3 hari jugalah aku survey untuk kek ni.

Kalau area di Perlis memang teramatlah susah nak cari kedai-kedai kek yang CANTIK & SEDAP.Ada tu memang ada tapi kebanyakkannya kedai ca-ya-nun-alif la huhuhu (T_T) Tapi tak tahu la kalau ada yang aku belum jumpa or tak tahu kewujudan kedai tersebut ke kan hihihi

At last aku jumpa Facebook Syura Homemade

Wow awesome .... Kek dia semua lawa-lawa hokeyyy
Rasa macam amazingnya ada kek cun melecun macam ni kat Perlis

Susah kot nak dapatkan kek-kek yang cantik macam Kak Syura buat ni kat area Perlis.Rasa bersyukur sangat sebab jumpa Facebook Syura Homemade.Terus rambang mata nak pilih design kek.Semua cantikkkkk (*__*)

Tapiiii. . . .

Jangan tengok pada kecantikkan je taw.

Kang design je cantik, tapi RASA ??? (-_-)

So apa yang perlu kita buat adalah meng'stalk testimoni dari pelanggan-pelanggan beliau muahaha.Ramai yang berpuas hati & majoriti bagi feedback kek Kak Syura "Cantik & Sedap".So aku pun apa lagi terus capai fon and PM Kak Syura.Risau juga sebab majlis 29hb takut Kak Syura cakap dah penuh order ke apa,memang aku nangis la (T_T) *sape suruh buat keja last minit kan*.

Syukur alhamdulillah Kak Syura kata slot masih kosong untuk 29 November.Fuh lega den.Sembang punya sembang sekali kak syura ni sebenarnya tinggal kat kampung sebelah je pun.Laaa (^_^) *senyum kambing*

24 November baru betul-betul confirm order dengan Kak Syura.
Gila kan lagi 5 hari baru nak confirmkan dengan Kak Syura hahaha

Aku pilih perisa moist chocolate cake 1kg & cupcakes 50 pcs.Siap whatsapp lagi kat Kak Syura warna baju untuk majlis nanti hahaha (^_^)
And Kak Syura sendiri yang akan hantar pada hari majlis.
Okay dah boleh tarik nafas lega sebab bab wedding cake dah settle.

**************
Review Kek Kahwin Syura Homemade Cake

Masa hari majlis tu berbunga-bunga je tengok kek sebab lawaaaa yang amat (^_^)
Pengantin yang eksited lebih hahaha
Tapi masa tu dalam hati aku duk tertanya-tanya, sedap ke idok kek ni,harap-harap sedap la.

Review Kek Kahwin Syura Homemade Cake

Sekali time potong kek dengan incik hasben,mak aiii sedapnya kek kita mihmihmih (^_^)
Dahla lawa,sedap pula tu.Memang berbaloi tempah dengan Kak Syura.Sampai sekarang asyik duk teringat kek kahwin sendiri hahaha (^_^)

Review Kek Kahwin Syura Homemade Cake
Review kek Kahwin Syura Homemade Cake
Review Kek Kahwin Syura Homemade Cake

Untuk bride-to-be area Utara korang boleh la buat tempahan kek dengan Kak Syura. Kompem hampa akan berpuas hati dengan servis & kek/cupcakes yang Kak Syura buat taw (^_^)

Review Kek Kahwin Syura Homemade Cake
Review Kek Kahwin Syura Homemade Cake
Review Kek Kahwin Syura Homemade Cake

Jangan lupa bagitaw kata hampa jumpa FB/IG Kak Syura kat Belog Cik Kumbang naa,kot-kot hampa dapat Special Offer ka dari Kak Syura *wink* (*_*)

Boleh contact Kak Syura melalui :
Facebook Pages : Syura Homemade
Instagram : Syura Homemade
Blog : http://www.syurahomemade.com
Whatsapp : 017 - 482 3985
10 comments View Post

Terima Kasih Sahabat



Kadang - kadang sahabat yang suka belanja kita makan, bukan kerana mereka berharta tapi sebab mereka meletakkan persahabatan melebihi duit......

Kadang - kadang sahabat yang rajin bekerja, bukan kerana mereka tunjuk pandai tapi sebab mereka memahami maksud tanggungjawab.......

Kadang - kadang sahabat yang memohon maaf dulu selepas pergaduhan, bukan kerana mereka salah tapi sebab mereka menghargai orang di sekeliling mereka......

Kadang - kadang yang sukarela membantu kita, bukan kerana mereka berhutang apa-apa tapi sebab mereka lihat kita sebagai seorang sahabat......

Kadang-kadang sahabat yang selalu SMS DAN WATTSAPP anda, bukan kerana mereka takde benda lain nak buat tapi sebab mereka INGAT PADA ANDA.......

Satu hari, kita semua akan terpisah, kita akan terkenangkan pelbagai perbualan dan impian yang kita ada.

Hari berganti hari, bulan, tahun, hingga hubungan ini menjadi asing........

Satu hari anak2 kita akan jumpa gambar kita dan bertanya,

"Siapa mereka semua tu?".....

Dan kita tersenyum dengan air mata yang tidak kelihatan kerana hati ini terusik dengan kata yang sayu, lalu berkata,

"DENGAN MEREKALAH SAYA ADA HARI YANG PALING INDAH DALAM HIDUP SAYA." 

TERIMA KASIH SAHABAT !!

Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak boleh kembali :      
          1. Waktu        
          2. Kata-kata    
          3 . Kesempatan      

Ada 3 Hal yang dapat menghancurkan hidup seseorang:
          1. Kemarahan      
          2. Keangkuhan      
          3. Dendam  

 Ada 3 Hal yang tidak boleh hilang:
          1. Harapan        
          2. Keikhlasan        
          3. Kejujuran        

 Ada 3 Hal yang paling berharga:
          1. Kasih Sayang ..        
          2. Cinta        
          3. Kebaikan        

 Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak pernah pasti :        
          1. Kekayaan      
          2. Kejayaan        
          3. Mimpi        

 Ada 3 Hal yang membentuk watak seseorang :        
          1. Komitmen        
          2. Ketulusan        
          3. Kerja keras      

 Ada 3 Hal yang membuat kita sukses :
          1. Tekad        
          2. Kemahuan        
          3. Fokus

 Ada 3 Hal yang tidak pernah kita tahu :
          1. Rezeki ..        
          2. Umur      
          3. Jodoh        

TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yang PASTI :    
          1. Tua        
          2. Sakit        
          3. Kematian.

Ya  Allah, insan yg membaca ini adalah insan yg kuat, sabar, pengasih & penyayang - maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya, jika dia melangkah, selamatkanlah dia, permudahkan & lancarkan segala pekerjaannya..        

Kirimlah kepada sahabat yang kita ingati..

#CopyPasteDariGroupWhatsapp #SharingIsCaring #untukRenunganBersama
3 comments View Post

Segmen : Saya Nak Design Kad Raya


Hi Assalamualaikum semua

Tetibe rasa macam baru keluar dari gua
Hampir setahun tak update blog kannn (nak juga sebut perkataan setahun,bunyi macam lama gilos je kan,padahal 6 bulan, SETENGAH tahun jerss punnn)

Sebenarnya nak ajak korang join segmen dari Fiza ni
Best taw sebabnya kalau korang menang, nanti Fiza akan designkan kad raya untuk korang
So boleh la korang print & hantar kat kengkawan uollss

Dah lama tak dapat Kad Raya (T_T)
Teringat pula zaman muda remaja dulu, soalan wajib tulis dalam kad raya

1. Dah buat baju raya ke belum ?
2. Tema warna apa tahun ni ?
3. Kasut raya dah beli ?

Then selitkan duit raya "5 SEN" kahkahkah 

So tunggu apa lagi, cepat-cepat klik banner kat atas tu (^_^)

Selamat Berpuasa !!!

p/s: Jangan lupa doakan CK menang taw, walaupun diri sendiri boleh design, tapi nak juga Fiza tulun designkan teehee (*_*) << buat muka comel sikit,kot2 boleh menang ahakss~
5 comments View Post