Current updates:

Komen yang ditinggalkan di Belog Cik Kumbang akan dibalas di blog anda.Terima Kasih sudi komen di BCK :)
Untuk sebarang TEMPAHAN DESIGN, PENGIKLANAN dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke cikkumbang12@gmail.com
telegram.me/cikkumbang

Me,Maria Elena And Clinelle

Assalamualaikum **kalau tak jawab dosa,kalau jawab sayang
#trademark Maria Elena dalam video-video beliau

**Flashback

Tahun : 2011
Masa : Malam
Lokasi: Desasiswa Restu,USM,Penang

Seingat-ingat aku la kan,masa tu aku tengah buat assignment kot.Well macam korang juga la, bila bosan buat assignment tu tangan dengan lajunya g bukak internet untuk mencari hiburan muahaha.Ada sorang kawan aku dalam facebook share this video ni pasal skin care.Well tengah bosan,layan kan aje lah video tu.Bila tengok je dia review pasal produk yang dia guna aku macam,eh best pulak tengok dia ni pakai,cantik pulak tu muka dia,nampak moist je.Masa tu memang aku tak pakai apa-apa produk la kat muka aku ni sebab pemalas nak mam***,harapkan guna pencuci muka Olay je kot.Janji muka bercuci wakakaka

'Don't sepak ur face!'-antara ayat dalam video tu yang buat aku tegelak haha
Marian Elena And Clinelle
Maria Elena
Tengok video Maria banyak-banyak kali pun tak bosan,sebab dia macam gila-gila sikit hahaha tapi aku suka style macam tu.Sempoi baq hang !Bila dah start tengok satu video, mula la berlanjutan ke next next video kan,bila buka profile dia(masa tu dia guna nickname shortnap) kat youtube rupanya banyak lagi video-video yang dia buat,so apa lagi layanzzzzz.Semua video yang dia buat semua best,sampaikan aku download semua video dia,hahaha kalau korang g buka youtube dia sekarang,dah xde dah video pasal skincare tu sebab dia dah buat private.Nasib baik den dah download,wink! *Siap ada sepcial folder lagi untuk video-video beliau keh3~

First time aku tahu pasal toner yang boleh spray-spray ni dari video dia la.
Tapi macam,huh?Clinelle?Asal tak pernah dengar pun pasal produk ni,mesti tak femes ni.Tapi nampak dia pakai macam best je.**perasaan ingin mencuba semakin membuak-buak dah masa ni.Assignment tolak ketepi dah masa tu,bukak google then search pasal clinelle product,pros and cons,side effect semualah aku search.Last-last bila dah puas hati buat research,baru aku decide nak try guna Clinelle.Weekend tu terus g Watson kat Queensbay Mall,and beli Clinelle Starter/Travel Kit.Tapi dia punya toner tak boleh spray-spray sebab well trial kan.Ok takpe cuba dulu,kalau ok baru beli yang besar >_<
Clinelle Starter Kit
Clinelle 3 Step Kit-Picture from Google


Step 1 - Cleansing, Step 2 - Toning, Step 3 - Moisturizing

Around 2 weeks guna trial,pencuci dah habis,sebab kecik cenonet je.Toner still banyak lagi,tapi dalam 1/4 lagi la nak habis.Seriously best giler guna Clinelle,pertama sebab muka makin berseri-seri haha tipu, berseri-seri la sangat,ekceli sangat berpuas hati guna Clinelle sebab kulit muka aku semakin bertambah baik,jarang ada jerawat,kalau ada pun seketul 2 jela.Yang paling aku suka sebab Clinelle ni ada 6 Rahsia,Nak tahu apa?Sila usha gambar kat bawah ni.

Clinelle 6 Secret To Happy Skin

Haaaa it's natural,that why la I loike Clinelle,plus Dermatologist Tested(telah diuji oleh pakar dermatologi dan ‘terbukti’ tidak menyebabkan iritasi kulit).Which sihat pada kulit kita,xde la kita tempek kat muka kita ni produk yang bahan dari ntah hape-hape kan.Yes aku ngaku,aku memang cerewet sikit bab benda-benda yang bersentuhan dengan badan aku ni.Start dari kepala sampai la ke kaki.Wohoho~ **Next-next entri aku story mory lagi produk apa yang aku guna setiap hari, yang pasti natural product.

Tadaaaa kat bawah ni adalah Clinelle range yang aku guna,which is Normal to Dry type.Aku bukan beli semua ni sekaligus taw,bankrupt la wa kalau beli semua ni sekaligus,mau posa seminggu hahaha.Yang basic adalah Pencuci,Toner & Moisturizer.Additional yang lain-lain tu aku beli bila time discount.Of course la iolss pun nak berjimat-cermat juga uolsss,mahal kot Clinelle ni,tssskkkk~
Clinelle Product

1) Line Erase and Brightening Concentrate
2) Brightening Serum
3) Nano-C Bright
4) Caring Milk Cleanser
5) Skin Soothing Toner
6) Intense Skin Moisturizer
7) Blackhead Control Gel
8) UV Defense SPF 20 Tinted Natural Shade
9) Skin Smoothing Scrub
10) SnoWhite Mask

Untuk maklumat lanjut boleh klik : http://www.clinelle.com/home-malaysia.html

A. Basic skin care yang aku akan pakai setiap Pagi & Malam
Produk Clinelle
Okay yang basic ni, biasanya aku akan pakai 2 kali sahaja dalam sehari,ingat jangan lebih dari 2,sebab kulit kita pun ada limit juga.

1) Caring Milk Cleanser
- Aku biasanya pakai pencuci ni before mandi and sebelum tido.Suka sangat dengan cleanser ni sebab xde buih.Tak tahu nape muka aku memang tak boleh terima pencuci yang mengandungi buih-buih,kalau guna juga yang ada buih,muka aku akan jadi kesat.

2) Skin Soothing Toner
- Pakai toner pula of course la after kita cuci muka, untuk tutup semula liang pori-pori yang terbuka masa kita cuci tadi.Mak aku selalu bagi 'ceramah' bab toner ni,mak cakap wajib pakai toner after cuci muka, baik mak (-_-) 

3) Intense Skin Moisturizer
- After selesai spray-spray toner, baru lah pakai moisturizer, untuk melembabkan kulit muka.

4) UV Defense SPF 20 Tinted Natural Shade
- This one berfungsi sebagai sunblock.Aku akan pakai sunblock ni, kalau aku nak keluar pergi mana-mana, sebab kalau tak pakai mende alah ni muka aku akan jadi macam bintik-bintik hitam di bahagian pipi,orang panggil 'dark spot',efek dari sinaran UV.Sunblock Clinelle ni best sebab tak berminyak,ala-ala moisturizer juga texture nya lembut and bau pun syiokkk.

B. Scrub & Mask - 2 minggu sekali
Produk Clinelle
1) Skin Smoothing Scrub
- Aku suka gilos scrub Clinelle ni sebab bau dia ohhhhh so best,bau macam herba-herba.I loike !! Kenapa kena pakai scrub? Sebab scrub ni membantu untuk menanggalkan sel kulit mati pada wajah kita.So aku akan pakai scrub ni 2 minggu sekali.After pakai scrub kulit akan rasa licin je.Boleh bajet-bajet muka cantik gila la depan cermin after pakai scrub wakakaka.

2) SnoWhite Mask
- Okay after pakai scrub of course la kena pakai mask kan,untuk moist kan lagi kulit tu. Mask Clinelle ni macam cream,after pakai scrub, basuh muka, and lap-lap bagi kering, then baru sapu SnoWhite Mask ni, biarkan 10-15 minit, baru basuh. Boleh feeling-feeling retis Korea ooo after pakai mask ni,sebab kulit jadi lembut je.Tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata,kena try sendiri baru tahu nikmatnya hahaha.

Kesimpulannya: Aku memang suka scrub and mask dari Clinelle ni,the best !!!

C. Additional 
Produk Clinelle
1) Brightening Serum
2) Nano-C Bright
- 2 ketul menda alah ni aku pakai after mask tadi.Yang ni untuk hilangkan 'dark spot' iaitu pendatang tanpa izin di pipiku yang gebus ni,haha *sila muntah

3) Blackhead Control Gel
- Yang ni pula biasanya aku akan pakai 2 kali seminggu. Untuk prevent blackhead di bahagian hidung.Memang berkesan.

4) Line Erase and Brightening Concentrate
- And yang ni pula aku pakai malam-malam,after pakai toner aku x pakai moisturizer,tapi aku pakai Line Erase and Brightening Concentrate.

Produk Clinelle
13 April 2011,Tarikh aku start pakai Clinelle secara serius.

Produk Clinelle
And perkara wajib yang aku akan buat before pakai any product especially skincare product adalah aku akan tulis tarikh aku mula guna produk tersebut, so aku boleh bajet berapa lama ia dapat bertahan.

Sepanjang 3 tahun aku guna Clinelle ni,apa yang dapat aku simpulkan adalah:
1) Pencuci - Boleh tahan 2 bulan sahaja
2) Toner - 1 tahun
3) Moisturizer - 5 bulan
4) Sunblock - 8-9 bulan

Clinelle Moisturizer
Moisturizer baru yang belum dibuka 
Produk Clinelle
Made in France
Recommended untuk cuba Clinelle kalau korang mengalami kulit sensitif.Macam adik aku,kulit dia boleh di kategorikan sebagai kulit sensitif sebab kalau dia silap pakai any produk akan naik jerawat2 kecik macam ruam kat muka dia,aku suruh dia try guna Clinelle,then kulit dia pun makin elok, tapi dia beli yang Starter Kit tu je,itupun sempat beli 2-3 kali pastu dia cakap, xcukup bajet dah akak nak guna Clinelle ni,then aku suggest dia guna Simple.kuikuikui~

Btw korang boleh dapatkan produk Clinelle di Watson atau pun Guardian yang berhampiran dengan tempat korang.

Ataupun boleh juga dapatkan secara online di sini --> HiShop.my (Dah 2 kali shopping kat HiShop,nak tahu aku beli apa?nantikan next update wink!)
Produk Clinelle Online


Apa yang penting, untuk mengelakkan jerawat adalah pemakanan yang sihat and healthy lifestyle,orait? So make sure,before korang nak cuba any product,try search di google dulu kalau-kalau ada bad effect or apa-apa.Kalau nak try,beli je yang starter pack, at least kalau tak sesuai dengan korang,xde la korang rasa rugi sebab biasanya starter pack murah je. 

The most important thing is minum air masak secukupnya iaitu 8 gelas setiap hari :)

**Disebabkan video Maria Elena la aku terjatuh "chenta" dengan produk Clinelle ni.Which sebelum ni aku tak pernah tahu pun kewujudannya.Ngeee~

Motif sangat kan letak watermark kat mata,#lanun
Muka serius gilos +_+
UPDATE : Aku dah stop pakai Clinelle lepas dapat tahu ada parabens (-_-') Clinelle keluaran yang dulu kalau korang tengok ingredients dia semua selamat.Sekarang aku dah tukar produk skincare yang lebih natural & sesuai untuk kulit orang Asia.

Blogger wajib tahu :
10 comments View Post

Cherry Blossom by Izza Sakura

Assalamualikum & Hi

Terima kasih cik Izza Sakura sebab review blog akak kum2 kekeke
Akak tak reti la nak pantun-pantun ni dik,adui
eden memang lomah ckit kalau kena pantun-pantun >_<


Inilah blog cik Izza Sakura
sweet kan,kaler pink gitu

Izza ada menyediakan khidmat edit blog a.k.a design blog,kalau korang nak blog yang comel-comel and sweet boleh tempah kat cik Izza Sakura,gerenti berpuas hati :)
Cik Kumbang pencen jap kuikuikui

Facebook Page: Blog Cik Maz
10 comments View Post

Nisfu Syaaban


Allah SWT berfirman: “Siapa yang memohon keampunan maka aku akan mengampunkannya, siapa yang meminta rezeki, maka aku akan kurniakan kepadanya rezeki, siapa yang ditimpa bala aku akan melepaskannya. Adakah daripada kalangan mereka begini dan adakah daripada kalangan mereka begini (berturutan pertanyaan daripada Allah) sehingga terbit fajar?” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Diriwayatkan oleh Al-Dar Qutnu dan Imam Ahmad darpada Syaidah Aisyah; Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:“Sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya lebih banyak daripada bilangan bulu kambing Bani Kilab (Kabilah arab yang paling banyak kambing).”

Sesetengah ulama berpendapat, pada malam itulah ditukar dan ditentukan umur dan rezeki umat manusia. Teruskanlah membuat amal kebaikan, kerana selepas 15 Syaaban, maka bermulalah rekod amalan baru bagi setiap hamba.

PERBANYAKKAN TASBIH,TAHMID,TAHLIL,TAKBIR
Ucap Subhanallah Alhamdulillah Lailahaillallah Allahuakbar
Fadilat : Setiap satunya akan ditulis baginya 20 kebajikan dan digugurkan daripadanya 20 kejahatan.

Sumber: FauziahSamad.com
2 comments View Post

Pemenang Segmen Bloglist 2013 BelogCikKumbang

Assalamualaikum & Hi

Tahniah kepada semua pemenang :)
Maaf sebab lambat update.
1.Mieza Jhaa

2.Mama Maszull

3.Dysha Sahhir

4.Norhanis

5.Niel Kpop

>> Segmen Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang
>> Senarai Nama Peserta Segmen Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang
>> Pengumuman Pemenang Segmen Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang
>> Semua peserta dimasukkan ke dalam Bloglist Cik Kumbang sepanjang tahun 2013.

1 comment View Post

Segmen #3 Bloglist 12 Jam Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Jun 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen #3 Bloglist 12 Jam Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh Mia Liana sendiri dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
8 comments View Post

Facebook Cover Design For FBPages









For More Info Click <<HERE>>
11 comments View Post

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com

COPY&PASTE Segmen
Tetiba kan? Angin kus2 melanda dan terajin pulak nak buat segmen... wakakakaka...rasanya dah lama dah x organize segmen simple kat Bubblynotes... So, here I come...

This segmen dibuat bagi memudahkan saya a.k.a. Cik Puan Bubbly untuk follow dan bloghopping semua blog peserta segmen ini. Dalam masa yang sama, nak bagi ruang dan peluang pada semua blogger untuk turut follow, bloghopping dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra giteww...he he he... 

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblnotes.Com bermula dari hari ini, 15/6/2013, jam 11.30 pagi SEHINGGA 22/6/2013, jam 11.30 pagi... Aci tak? *_^... Hopefully segmen ni dapat sambutan dari uols macam segmen2 yang lepas dan semua blogger dijemput join...Pada yang rajin datang, rajin komen, silent reader, stalkers...ahaks... stalkers pun boleh... x ada masalah...masa untuk anda menonjolkan diri... ekekekekeke....

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. Follow blog bubblynotes.com.
2. Buat entri bertajuk Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com.
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ni, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL+C secara serentak.

Kemudian, pastekan ker ruangan HTML uols seperti di bawah ni...

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini. 

Pemilihan Pemenang:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org)
2. URL Blog pemenang akan diletakkan di sidebar bubblynotes untuk tempoh sebulan bermula dari 23/6/2013 sehingga 23/7/2013.

So, kalau2 sudi tu, silalah support dan juga join... *_^... Selamat Bersegmen & Ber-Bloghopping!
22 comments View Post

Segmen : I Can Be A Doodler !


Klik Banner untuk Join
Jom Ramai-ramai join bagi memeriahkan lagi segmen yang dianjurkan oleh blogger Aina Sofea

3 comments View Post

Segmen 3 Hari Bersama Puan Qaleshya

Assalamualaikum


Jemput join segmen ini. Berlangsung 3 hari sahaja !!
Hadiah : Topup RM5 x 10 
Tarikh tamat : 9 Jun 2013 (Ahad) 11 : 59 malam


2 comments View Post

Design baru untuk Blog Badge BCK

Assalamualaikum & Hi

Kejap-kejap update pastu hilang,macam chipsmore.Dalam tengah busy pun sempat lagi cik kumbang buat badge baru untuk BelogCikKumbang.Comel x kak ton??  Dah bosan tengok yang lama tu sebab xde gerak2 haha konon la kan sebenarnya budak ni xde idea nak design,dalam duk cari idea tu juga la dia dapat idea nak design blog button pulak kannnn, sabor aje la ye dengan budak nie.

Jom exchange blog button korang dengan BelogCikKumbang :) Kalau korang nak exchange tinggalkan komen under entry ni eh :)


Sejak cik kumbang buat blog khas untuk bloglist ni tetibe jadi rajin nak blogwalking. Tapi sekarang ni blogwalking baca entri jela, tak sempat komen-komen pun sebab busy ckit huhu.Tapi hari-hari mesti buka Bloglist nie sebab nak tengok update terkini para blogger. :)
Sape yang join Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang hari tu automatik masuk dalam Bloglist Cik Kumbang.


Senang nak tengok sape yang baru update :)


Berita baik untuk blogger yang nak order layout untuk BLOGLIST, Cik Kumbang lanjutkan lagi promosi sehingga akhir bulan Jun :)


-Ada 4 design header yang boleh dipilih
-Bayaran melalui CIMB,Maybank.Celcom Topup
-Berminat? Boleh PM di http://on.fb.me/WAVaoV OR cikkumbang12@gmail.com






XOXO Selamat ber'blogwalking :)
2 comments View Post

Jom Join : Giveaway Ke-2 by Jaakechik

*Copy&Paste GA*
Assalamualaikum semua!!
jom join Giveaway anjuran JAAkechik Corner!
anda berpeluang untuk menang Photo Magnet yg ohsemm.
Hadiah Utama pula adalah Dua Helai Baju T-Shirt.

giveaway 2013,

syarat-syaratnya :

1. jadik follower blog jaakechik : www.jaakechik.com
2. klik LIKE facebook penaja segmen (comey2Ku Printing) : 
3. buat entry simple bertajuk : Jom Join : Giveaway Ke-2 by Jaakechik
4. letak banner giveaway (seperti diatas) ke dalam entry anda.
5. tinggalkan link entry penyertaan anda dibawah komen entry ini.

giveaway 2013

HADIAH : 2 helai Baju T-Shirt & 8 Fridge Magnet Bergambar
NOTA : pemenang diumumkan pada 27 Jun 2013 (random. org)
 Tarikh segmen : 01 - 21 Jun 2013 (only 3 weeks)


'' KLIK HERE TO JOIN ''
2 comments View Post