Current updates:

Komen yang ditinggalkan di Belog Cik Kumbang akan dibalas di blog anda.Terima Kasih sudi komen di BCK :)
Untuk sebarang TEMPAHAN DESIGN, PENGIKLANAN dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke cikkumbang12@gmail.com
telegram.me/cikkumbang

OH ikan keli...



Masa : Cuti mid-sem sem 4
Tempat : Rumah Pondok Indah...(haha)...
Tajuk : Saya suka makan ikan keli


Watak: Ayah, Cik kumbang


** Dinner **


Ayah : Haa..makan ikan banyak2 sikit..nanti balik hostel susah da nak jumpa
ikan...(ekk?...=p)


Cik Kumbang : Ta pa..kat sana makan ikan keli...sedap ikan keli katsana ...lemak2...tambah2 kalo ada yang masak sambal tumis tu...


Ayah: Haa...tengok2 sama naa..makan ikan tu...tanya dulu...ikan nie datang dari mana...sp yang bekalkan..owang Islam ke x...


Cik Kumbang : (...aik...kena tanya mak cik jual dulu ke...haish..)...awat ayah?


Ayah : Sebab ayah ada dapat email psl ikan keli ...


*******************************************************


Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal

Haram (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)


· Kepala berbentuk 'V'
· Bentuk badan mirip torpedo
· Badan berwarna hitam berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak

Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)


· Kepala berbentuk 'U'
· Bentuk badan tirus
· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
· Digoreng tidak meletup



Sumber, KOSMO

gambar hiasan

Start dari hari tu...terus da xmakan ikan keli kat kafe...huhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comments:

  1. pernah baca gak pasal ikan keli haram ngn halal..xsangka lak kan...

    ReplyDelete
  2. wani:aah..tula...xsangka tul..terus rasa geli nk mkn ikan keli da...sbb xtaw asal usul dia...ngee~

    fendy:ur welkem...TQ comentator tegar blog cik kumbang...=)

    ReplyDelete
  3. wallaaaa...dh la ikan keli tu sedap kot..huhu..cane ni..ish2..

    ReplyDelete
  4. tula...huhu...ikan keli la satu2nya harapan tuk mkn ikan kat kafe...huhu...kalo nk mkn ikan bawal mhl sgt lak nnt...ngeh3~

    ReplyDelete

Terima kasih datang Belog Cik Kumbang & komen sini.
Nanti Cik Kumbang reply di blog korang ye (^_^)
Jom Like Belog Cik Kumbang di facebook !
Blog Archives for Mobile View